17 juli 2014

Spørgsmål til Amtmanden og Landfysikus i Lolland

Efter at Lollands Nørreherreds bondealmue i 15 til 16 år har været plaget af en kræftsyge, der om den end ikke - som de fleste læger påstår - er venerisk, dog er lige så smittende, og i sine følger ondartet, som de veneriske. Efter at man længe forgæves havde ønsket øvrighedens og medicinpolitiets kraftige medvirken til at standse og hæve dette onde. Efter at øvrigheden endog havde endelig begyndt derpå, men straks ladet sig kyse bort af den uoplyste almues opsætsighed mod den undersøgelse, de til at kende sygdommens natur anså nødvendig, grebes til sidst denne sag for alvor an, da proprietær Dons, efter at have modtaget administrationen over baroniet Vintersborg, hvor i Utterslev by og sogn sygen fornemmelig rasede, derom gjorde en alvorlig fremstilling til det danske kancelli. Nu befaledes da anlagt et sygehus i amtet, hvor patienterne under en læges daglige opsyn og med en for sygdommen passende diæt kunne henlægges til helbredelse. Nu påbødes og en under amtmandens opsyn og nærværelse af stiftsfysikus og og distriktskirurgen årlig over hele herredet foretaget visitation. Sygehuset indrettes i Nakskov, men langt mere vidtløftigt og kostbart end nødvendigt var. Og de forestillinger som med grund derfor herimod er gjort på højere steder som for sildig, da ingen måtte blive vidende om indretningen og dens vide, før den allerede var sanktioneret af regeringen. 

Undersøgelsen i herredet efter de syge foretages også - men kun det første år i overværelse af amtmanden siden i herredsfogedens overværelse. Og nu i år har man aldeles intet hørt til at nogen undersøgelse er foretaget eller skal foretages. Som man heller ikke kan vente så langt ud på sommeren. Amtmanden baron Juel Wind og landfysikus Dr. Wivet, som denne sag især kommer an på, spørges derfor: Om sygen nu så ganske er hævet at den årlige visitats ikke længere behøves? Eller om de er overbevist  om at det rygte er falsk som vil vide at sygen hist og her endnu skal eksistere fx i Sandby sogn, navnlig Husmarkeby? Men selvom rygtet skulle være falsk og denne sygdom ganske hævet, var det da ikke en
 værdig beskæftigelse for Lollands medicinalvæsen om det tog sig af den mange blandt almuen af begge køn der især i Halsted amt er behæftede med benskade eller sure ben. Vel ved jeg at landets klima og jordbund er meget skyld i dette onde. Men ved jeg også at det meget kunne afhjælpes når man gjorde sig umage. Derfor ved alvorlig at sørge for, at de syge kom i kur under de beskikkede læger, ved at foreskrive dem den fornødne diæt, og de forsigtigheder, der kunne forebygge sygen osv. Hertil kunne jo også det nye sygehus komme vel tilpas. Vist er det at sygdommen er for sine farlige følger af yderste vigtighed. Hele familier er angrebne af den, blot af mangel på eftersyn af kyndige læger, da husrådene, vil måske lindre, men aldrig hæve den, ofte vel og forværre sygen.

(Politivennen Hæfte 5, nr. 64, den 12. juli 1799, s. 1011-1014)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar