17 august 2014

Spørgsmål om Ådsler i det Vand vi drikker

Fredag den 1. august gik jeg fra Frederiksberg ad den vej som løber ned forbi St. Hans Hospital. Ikke langt derfra så jeg i vandet i kanalen ligge et stygt hundeådsel. To karle slog på samme tid græs langs med vandet. Jeg fik med drikkepenge og gode ord en af dem til at tage en rive og trække hunden op af vandet med den og smed den i grøften. Karlene fortalte at der lå flere af den slags i vandet længere nede mod hospitalet. Det har jeg også selv siden set. Et ådsel ligger nær ved skomager Rings fabrik, og længere derfra, hvor kanalen løber ud i Falkonergården, ligger et stort hundeådsel til skue i vandet.

Når man tænker på, at det er denne kanal der leder vandet ind til Peblingesøen, hvoraf samtlige Københavns indbyggere forsynes, og at vi altså alle, hver for vores portion af de rådne partikler af disse ådsler, så må man tilstå, at denne tanke er ret modbydelig. Derfor spørger jeg:

1. Om det er tilladt eller ej at drukne hunde og andre kreaturer i denne kanal?

2. Hvis det er forbudt, hvis sag er det så at holde øje med at denne uskik ikke findes? Hvor ingen opsyn er, er der stiltiende tilladelse.
3. Med det bedste opsyn, hvis der er noget, nægtes ikke, at det vil være vanskeligt at forhindre, at et skarnsmenneske undertiden smider en hund i vandet. Men så er det dog muligt at lade de døde ådsler tage op af vandet når de viser sig på vandets overflade. Bør dette ikke ske, og hvorfor sker det ikke?

(Politivennen. Hæfte 10, nr. 120. 9. august 1800, s. 1905-1907)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar