13 september 2014

Om Badehusene

Badehusene er nu udlagt (man ved at de af deres første opfinder og ejer er skænkede til byens fattigvæsen) og forpagtede af en driftig mand som allerede har gjort bekvemme indretninger i dem end der før har været, og har i sinde at lave endnu flere.

I henseende til det andet køns benyttelse af disse huse, så er samme meget rigtigt indskrænket således, at en kone i selskab med sin mand kan få et kammer. Det er imidlertid ikke at tvivle på, at jo enhver agtværdig husfar, som ønsker det, kan på forlangende få et indgangskort for den kvindelige del af sin familie, så at disse sammen uden ledsagelse af et mandfolk kunne få et kammer.


Det var at ønske, at direktionen ved denne sundhedsanstalt ville efterligne en indretning som i lang tid har været ved Hamborgs badehus. Jeg hentyder til at hvert kammer forsynes med et opslag, som indeholder de vigtigste medicinske baderegler. Såvidt jeg erindrer er disse, at man ikke skal gå i vand straks før eller efter et måltid. At man altid skal gøre hovedet vådt først. At man ikke må blive i vandet indtil den første kulde, der efter at man er kommet helt ned snart forlader en, indfandt sig igen. At brystsyge ikke bør betjene sig af søbadet før at have rådspurgt deres læge. At man så hurtigt som muligt skal klæde sig på efter at være kommet op af vandet. osv.

Før jeg forlader badehusene bør jeg endnu føje det ønske, at vi i forbindelse med dem eller i nærheden af dem, kunne få en svømmeskole, forsynet med en kyndig og skikkelig lærer i denne så nyttige kunst. Og med sådan indretning, at begynderne der kunne modtage undervisning, uden at være udsatte for tilskuende lediggængeres latter o.lign.


(Politivennen. Hefte 13. Nr. 163, 6. juni 1801, s.2593-2595)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar