16 oktober 2014

Et par Vink til Amtmanden på Falster

Man hører fra rejsende at der på Falster og Møn findes en mængde tiggere og at disse for størstedelen synes at være sjællandske. Årsagen til denne emigration synes at være klapjagten, som her på flere steder, især i Stemans Amt, har været anstillet. Man kunne ønske at en sådan jagt foregik i alle provinser på en og samme tid. Da det imidlertid ikke er sådan, håber man dog, at den ansvarlige amtmand vil se at rense landet.

En anden bøn til Falsters amtmand er, at den store mængde jøder der gennemrejser Falster, måtte overvåges med det skarpeste politiøje. Overalt handler de med bønderne, og af disse endog anses som ophavsmænd til de tyverier der er sket, især det i Maglebrænde, hvor en bonde, der havde huset tre jøder, straks efter deres afrejse savnede 600 rigsdaler, De skader landets købmænd meget, og pengene som tilskakres eller tilstjæles går ud af landet, da det mest er fremmede og ikke danske jøder.

Man håber at hr. kammerherren optager disse vink ti det bedste, da man ikke skal undlade at fremsætte flere. For den nidkære embedsmand er intet kærere, end enhver underretning af dette slags.


(Politivennen. Hefte 18. Nr. 227, 28. august 1802, s. 3628-3629)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar