10 juli 2014

Erklæring til Hr. Postfører Langballe.

Da der er indløbet brev til udgiveren fra postfører hr. Langballe hvori han begærer at kende navnet på den mand der i nr. 45 af Politivennen indrykkede et avertissement: Fragment af et brev fra Fyn, så har udgiveren straks tilstillet indsenderen af nævnte fragment hr. Langballes opfordring, og af ham fået følgende svar:

"I anledning af hr. Langballes meget ærede af 4. april 1799 til udgiveren af Politivennen hr. bogtrykker Seidelin, hvori hr. Langballe påstår at være i højeste måde fornærmet over et i Politivennen nr. 45 (ano)nymt forfattet avertissement under navn af Fragment af et brev fra Fyn, hvori hans navn er nævnt og ham skal være tillagt store usandfærdige beskyldninger i anledning af en præst og en styrmand, begge fra Holsten som er gået over isen mv. og forlangt tillige den mand som har indsendt det i Politivennen, måtte opgives, skal jeg give mig den ære at melde at anledningen til anmeldelsen af denne begivenhed ikke har været at fornærme hr. Langballe som en bekendt brav mand, men blot at gøre en underlig begivenhed kendt. Beskyldninger mod Langballe har nok ingen kunnet finde foruden hr. Langballe selv som finder dem endog, Gud ved på hvad grund, store usandfærdige. 

At ellers denne underlige begivenhed må være sand, viser boghandler Iversens Fynske Aviser nr. 18 og 21, nr. 18 fortæller at den 7. februar 1799 var en ung præst nemlig Mejer og en styrmand, nemlig Pedersen, begge holstenere ankommet til Nyborg fra Sprogø som uden vejviser ubekendte med egnen havde vovet at som hr. Langballe kalder det, at gå over isen og derved udsat sig for yderst livsfare mm. I nr. 21: at 2. Hamborg postsmakke er afgået fra Nyborg d. 9. februar om middagen kl. 12 slæt og at den 10. i forrige måned er ankommet til Nyborg den danske post om eftermiddagen kl. 3. Og at byfogden i Nyborg Bek må vide nøje besked om hele denne sag, viser hans i Iversens Fynske Avis nr. 39 og 40 indførte bekendtgørelse således lydende:
"I anledning af det i Iversens Avis under 20 dennes af Politivennen indførte om posten, Hr. Mejer med flere, må jeg anmærke at anmelderen formodentlig har anset det entydigt at blive mulkteret og at give noget til de fattige (var gaven utvungen?) altså erklæres det åbenbar urigtigt at jeg ved denne affære har pålagt præsten og styrmanden nogen mulkt, hvortil også desuden var inkompetent. Men at disse gode herrer frivilligt efter deres disput med Langeballe gav først 2 rigsdaler, som præsten straks forøgede til 3 til byens fattige, er således virkelig passeret" Nyborg den 27. november 1799. Bek.
Denne oplysning kan vel være nok for det første.

København den 9. april 1799
Pseudonymus.

(Politivennen.Hæfte 4, No. 51, Den 13 April 1799, s 812-815) 


Redacteurens Anmærkning

Den omtalte artikel fra nr. 45 findes her på bloggen. Debatten afsluttes i nr. 65.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar