18 juli 2014

Københavns Gader i Regnvejr

Når der falder stærkt regnvejr, er det allerede ubehageligt nok at gå på Københavns gader formedelst den pludselige oversvømmelse, der truer at sætte nogle af byens gader især Store Købmagergade og Pilestræde i den tilstand, i hvilken hollænderne kun i yderste fortvivlelse sætter deres egne, når de frygter for belejring eller undertvingelse. Og uagtet denne ubehagelighed stedse vidner om at rendestene, rendestensbrætter, og alt hvad der hører til de render, hvorigennem vandet skal have sin flugt, ikke er i den ønskeligste stand, så er det dog en ubehagelighed som langt overvejer denne såvel for kørende og ridende, som især for de gående, denne nemlig, at der i enhver gade er så mange afbrudte tagrender, der hænger ud over tagskægget, og giver vandet fra sig i en så frygtelig nedstyrtende kvantitet, at man er øjeblikkelig gennemblødt, og måske kunne føle sig meget farlige virkninger af dette dryppebad.

På det at disse kunne desto overflødigere give vandet fra sig, er de åbnede i form at en løvemund og bøjede så langt ud, at de kaster strålen over rendestenen. De ødelægger desuden også gaden formedelst den stærke nedstyrtning, og det ville derfor sikkert være særdeles ønskeligt, om den ansvarlige gjorde sådanne anstalter, at disse render i det mindste  efterhånden blev afskaffede. Huset nr. 248 i Åbenrå har fx to sådanne tagrender, når man da for at undgå den ene vil løbe frem, kommer man under den anden, og overskænkes derhos, om man endog er mere end 2 alen derfra.


(Politivennen Hæfte 6, nr. 70, den 24. august 1799, s. 1108-1109)

Redacteurens Anmærkning

Købmagergade har trods elendig forfatning gennem tiderne haft flere af samtiden kendte teaterfolk boende. Komponist og syngemester ved Komediehuset Hardenack Otto Conrad Zinck (nr. 5) 1802-1803. Skuespilleren, tidligere "kalkslager og tallerkenslikker" (dvs. murersvend) Hans Christian Knudsen (nr. 62, 1803-1807). Balletmester Vicenzo Tomaselli (Galeotti). Instruktør Ferdinand Lindgreen (nr. 66, 1818-1829). Tenoren og kvindebedåreren Guiseppe Siboni (nr. 48, 1824), som bl.a. hjalp H. C. Andersen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar