17 september 2014

Frederiksberg Halsjern

I anledning af, at porten til Frederiksberg kirkegård tillige er en gabestok, spørger en fremmed: Om halsjernet er bekostet af sognets beboere for dem og efterkommere?

Det yderst frappante syn at se et halsjern - et gabestoksattribut, som i de sidste 10 år ikke engang er brugt ved Gammelstrand - i muren ved indgangen til et tempel for gudsdyrkelse, må sætte enhver fremmed i forundring. Havde præsten langt til kirke, kunne man dog formode, at han til sin ridehest brugte dette jern for at sikre sig dens tilstedeværelse mens han forrettede sit kald i kirken. Men da dette ikke er tilfældet, kan man ikke forstå hvorledes han, som så tænkende mand, kan undlade at anmode om tilladelse til at borttage dette forargelige halsjern, som aldrig bliver brugt, og som vel intet menneske der i sognet fortjener - når man undtager de valbykvinder der plukker fjerkræ levende på Gammeltorv - og til disse kunne jo sognets øvrighed, når behov gjordes, låne Københavns forladte og altid ledige gabetræ ved Højbro, hvilket måske endog ville opbygge vores fiskerinder, og hvorved der i så fald sloges to fluer med et smæk.


(Politivennen. Hefte 13. Nr. 169, 18. juli 1801, s. 2696-2697)

"Havde præsten langt til kirke, kunne man dog formode, at han til sin ridehest brugte dette jern for at sikre sig dens tilstedeværelse mens han forrettede sit kald i kirken. Men da dette ikke er tilfældet, kan man ikke forstå hvorledes han, som så tænkende mand, kan undlade at anmode om tilladelse til at borttage dette forargelige halsjern, som aldrig bliver brugt, og som vel intet menneske der i sognet fortjener" (Halsjern fra Thy. Nationalmuseet. Eget foto 2015)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar