12 september 2014

Sædvaner på Kongens Bibliotek

Hvor ofte videnskabernes dyrkere lider tab eller tidsspilde ved hr. sekretær Eccards sædvaner som bibliotekar, kan man se af følgende begivenheder, som alle er sket for en og samme mand. Da denne engang forlangte Niethammers [ncues?] phil. journal, svarede han, at den ikke var til at finde, selv efter at man havde forsikret ham, at den fandtes på sin plads. Kun ved at klage hos overbibliotekaren hr. prof. Moldenhawer lykkedes det at få den. Uagtet man nu hver gang man mener sig fornærmet af hr. Eccard kunne gøre det samme, så tror skribenten dog at det er bedre at bekendtgøre sådanne tilfælde offentligt. Både for at spare klageren ulejligheden at løbe oftere efter at få sin ret, og overbibliotekaren fra at spilde et par timer om dagen på at høre folk besvære sig.

Ved en anden lejlighed forlangte man den del af et videnskabers selskabs skrifter, hvori en vis afhandling fandtes. Hr. Eccard lovede den, men da der dagen efter kom bud efter bogen, svarede han, at den som havde forlangt den, selv måtte komme at hente den. Den 29. maj forlangte man et par bøger op på læsesalen. Hr. Eccard svarede, at den ene var der, men om den anden var det uvist. Uden at rejse sig fra sit sted, blev han ved med at skrive, og da han noget efter gik ind i biblioteket og kom tilbage uden noget, sagde man til ham at han uden tvivl måtte have glemt bøgerne. Han svarede nej, men at klokken nu var over 12. Og derfor kunne der den dag ikke udleveres flere bøger. Disse eksempler er uden tvivl mere originale end rosværdige. Og ønsker man af sandt venskab for hr. sekretæren at han for fremtiden ville forandre sig i det her påklagede.


(Politivennen. Hefte 13. Nr. 162, 30. maj 1801, s. 2584-2586)

Redacteurens Anmærkning

Daniel Gotthilf Moldenhawer (1753-1823) var bibliotekar og teolog. Ansat 1788-1805 som overbibliotekar ved Det Kongelige Bibliotek

Ingen kommentarer:

Send en kommentar