05 november 2014

Billige Påmindelser om Kronborg Geværfabrik

Første påmindelse: Da der for det meste hele tiden sættes så lidt mælk til salg fra Hellebækgård til beboerne af Grønborgs Geværfabrik så disse må nøjes med en halv pot mælk daglig, og nogen gange ikke kan få den, så er det naturligt at ønske at dette lidet måtte blive udmålt upartisk, så ingen i så fald kan besvære sig over det. Det ville være fint, hvis det blev tilladt for visse, fortrinsvis daglig at få 2 og flere potter mælk forud, på Hellebækgård, målt i deres potter før mælken kom til salg på fabrikken. At familieforbindelser kunne forårsage visse undtagelser, kan måske undskyldes, da det er meget naturligt, at ens egne bør have forud for fremmede. Men dersom en kone dagligt får fortrinsvis to eller måske undertiden flere potter mælk og sælger videre til beboerne af fabrikken under betegnelsen fløde og tager sig dyrt betalt for det, er det efter min uforgribelige mening højst uhørt, for hvorfor skal man unødigt forårsage forprang?

Anden påmindelse: Da øllet, og i særdeleshed det såkaldte hverdagsøl, for det meste ikke er alt for godt, kunne man ønske, at årsagen til dette måtte undersøges, om det enten er bryggerens efterladenhed ved ikke at rengøre sine kar og tønder etc., eller hvad andet som kan være grunden, så denne uorden kunne fjernes. Sagens vigtighed taler for sig selv. At øllet er tyndt, siger ikke noget, når blot den smager rent, men det er som oftest ildesmagende, tykt og undertiden surt, når bryggeren bringer det. En mindre vigtig ting er brændevinen, som har har tre graders styrke, kan have sin nytte, men man ville ønske at det måtte smage rent.

Tredje påmindelse: Det ville være godt om møllerkarlen blev befalet til først at male for beboerne, når de er mange, foruden han maler for fremmede, så de første ikke skulle vente til de sidste fik malet. Man håber at disse påmindelser måtte blive taget i betragtning og afhjælpes.

For de læsere, som ikke kender til fabrikken og altså ikke kan dømme om vigtigheden af disse påmindelser, tjener til orientering: At man kun kan købe mælk på Hellebækgård, og der er kun det ene bryggeri og brænderi på stedet, så folk er altså er nødt til at få deres mælk, øl osv. der.

(Politivennen. Hefte 20. Nr. 254, 4. marts 1803, s. 4056-4058)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar